
Ocak
Turgut Özakman’ın yazıp Yaşar Büker’ in yönettiği “Ocak” oyunu 1960lı yılların Türkiye’sinde yedi kişilik bir işçi ailesinin, ayni evde dönemin ekonomik sıkıntılarına ek olarak birlikte yaşamanın getirdiği sorunları, her şeye rağmen aile fertlerinin birbirlerine tutunarak var olma mücadelelerini, dönemin toplumsal sorunlarına da işaret ederek gözler önüne serer.
Oyunun olaylar dizisinin temelini, karakterlerin içinde bulundukları geçim sıkıntısından ve bu geçim sıkıntısının neden olduğu sıkıcı, boğucu yaşantıdan kurtulma isteği ve hayaliyle yaşayan insanların kendi gerçeklerine yabancılaşmış olmaları oluşturur.
Ocak oyunu ekonomik sıkıntının aile bireyleri arasındaki ilişkileri büyük oranda etkilediği ve aynı zamanda da çatışmalara yol açtığı bir aile dramıdır. Toplumsal güvenceden yoksun bir konumda, gündelik yaşam savaşı verme süreci içinde yaşanan duyarlıkları, tepkileri, düşleri, düş kırıklıklarını, öfkeyi ve sevecenliği dile getirerek, aile ilişkileri içinde insanca değerlere sıkı sıkıya sarılmak yoluyla gerçekleştirilebilen “uzlaşmanın” öyküsünü anlatır.
Bir dönem oyunu olan “Ocak” seyirciyi 1960lı yılların Türkiye’sine kısa bir zaman yolculuğuna çıkararak, onun bugünü biraz daha kolay anlamasına yardımcı olma amacını güdüyor.